qui no pot segar, espigola

Definició

Expressió emprada per a indicar que, quan hom no pot obtenir tot allò que voldria, s’ha d’acontentar amb més poc o amb allò que és més fàcil d’obtenir.

Voldrien ser un equip de primera divisió, però s’han de conformar a jugar a segona B: qui no pot segar, espigola.

—No hi ha sabó i m’he rentat només amb aigua. —Qui no pot segar, espigola!

També: Si no pots segar, espigola; Quan no es pot segar s’ha d’espigolar

Etimologia

Consulteu segar i espigolar a la web.

Usos

  • A falta d’audicions musicals de més particular interès, els nostres filharmònics han de recórrer a les emissions de la Ràdio. És allò que diuen: qui no pot segar, espigola. Per sort els programes de Ràdio Associació de Catalunya mantenen un interès prou viu per a reconciliar-se amb l’estiu que allunya tota temptativa de concerts.

    «Ràdio Associació de Catalunya», Revista Musical Catalana (núm. 369, setembre 1934)
  • Per obtenir aquesta concessió [la Mancomunitat de Catalunya], que a molts avui els semblarà migrada, foren necessaris inaudits esforços i vèncer nombroses dificultats. Calgué començar per vèncer els enemics de casa: les prevencions de les províncies, l’aversió dels partits republicans […], l’aversió també dels catalanistes antics, partidaris de la inacció política, vestal d’un caliu somort que no podia abrandar-se sinó en l’esclat d’un incendi. La Lliga, però, ha oposat al lema de «tot o res» aquella dita del pagès català: «qui no pot segar espigoli».

    Josep Puig i Cadafalch, Memòries (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2003), pàg. 215

Tema de la setmana

Refranys

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

l'alegria dura poc a casa del pobremolta fressa i poca endreça