Enigmot XX: desllorigador

 

Rodamotaires del món,

La setmana passada vam enviar una sèrie de mots sense aclarir quin era el tema que els unia. D’això en diem un enigmot, o enigma amagat als mots. Ja les fem, aquestes coses, de tant en tant. El que havíeu de fer vosaltres era descobrir quin era el tema de la setmana, amb l’al·licient que qui l’endevinava primer guanyava un exemplar de Marques que marquen, de Ramon Solsona, gentilesa de Pòrtic, i que en teníem un parell més per sortejar entre les altres respostes correctes rebudes a temps. Les bases completes de participació les teniu aquí.

A diferència d’altres vegades, en què cal descartar un mot intrús que no encaixa amb els altres quatre, aquest cop tots cinc formaven part de la sèrie:

evangeli  ·  teranyina  ·  llosa  ·  ànima  ·  purgatori

L’avantatge que no hi hagi mot intrús és que el tema ja es podia endevinar o intuir, si no des del primer dia, almenys des del segon. Això és el que van fer dos cracs com són Jordi Foguet, de París, el primer a resoldre l’enigma dimarts a les 8 del matí, i Joan Josep Isern, de Barcelona.

L’endemà la llosa ja feia companyia a teranyina i evangeli. Això va fer que uns quants subscriptors més trobessin la resposta correcta amb només tres mots, cosa que també té molt de mèrit: Clara Godall (Barcelona), Rosa Mónico Garola (la Selva del Camp, Baix Camp), Maribel Rojas (Sant Vicenç de Torelló, Osona), Jaume Maller (Reus), Juan Ortiz (Aielo de Malferit, la Vall d’Albaida) i Antoni Tudurí Gibeli (Maó, Menorca).

Anem a pams. Ahir diumenge era santa Llúcia. A algú li diu res, això? Divendres, el dia en què enviàvem l’últim mot de la setmana, purgatori, se celebrava la 65a edició de la Nit de Santa Llúcia, altrament anomenada Festa de les Lletres Catalanes, en què s’atorguen alguns dels premis literaris més importants en els seus gèneres respectius. Si voleu saber qui es va endur els premis d’enguany, podeu llegir-ho aquí.

De tots els premis que s’atorguen, el que sona més, naturalment, és el Sant Jordi de novel·la. Qui no ha llegit mai un Sant Jordi? L’enigmot de Santa Llúcia, per tant, era de naturalesa literària, concretament santjordiesca, ja que tots els mots enviats formaven part de títols de novel·les guardonades amb el Sant Jordi:

Evangeli gris, Vicenç Villatoro (1981)
La teranyina, Jaume Cabré (1983)
Al meu cap una llosa, Olga Xirinacs (1984)
La meitat de l’ànima, Carme Riera (2003)
Purgatori, Joan F. Mira (2002)

Hem rebut 88 respostes, de les quals 25 han estat correctes. Com ja hem dit, la primera resposta correcta rebuda (i el primer guanyador de Marques que marquen), se l’enduu Jordi Foguet, de París, i els altres dos exemplars, fet el sorteig corresponent, són per a Maribel Rojas, de Sant Vicenç de Torelló (Osona) i Jesús Poza, de Barcelona (concretament del Farró, el barri on va néixer Mercè Rodoreda, que el 1966, l’any que ve farà 50 anys, va guanyar el premi Sant Jordi amb El carrer de les Camèlies).

Altres temes que ens han suggerit els concursants són la mort, els cementiris, la religió, el cristianisme, la redempció, el Nadal, la Setmana Santa…

A més dels encertants ja esmentats, i posats a fer (aprofitant que no són gaires), aquí teniu tots els altres, per ordre d’arribada de les respostes: Jaume Soler i Prat (Girona), Pablo Gavidia (València), Catalina Vallbona Adrover (Calonge, Mallorca), Eva Casanova (Vilafranca del Penedès), Montse Rodríguez (Barcelona), Montserrat Sevillano (Sabadell), Joana Cercós (Lleida), Gerard López Molgosa (Navàs, Bages), Carina Garcia Codina (Barcelona), Evaristo de Frutos (Badalona), Ricard Gonzàlez Tambo (Sant Martí, Barcelona), Joaquim Recasens, Gemma Gandia Rosell (Sort, Pallars Sobirà), María Martín Sarrate (Barcelona) i Adelaida Terol Amigó (Reus).

L’enhorabona a tots, també a la resta de participants, als qui no han participat però ens segueixen la veta, als qui no ens segueixen la veta però han arribat fins aquí i a tota la subscriptoralla de RodaMots en general. Ah, i bon Nadal!

Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 14 / desembre / 2015
 

evtellanpu 

Els cinc mots del concurs
http://rodamots.cat/2015/?w=50

Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-desembre-2015-bases/

Cada dia un mot
http://www.rodamots.cat