evangeli m

Definició

Conjunt dels quatre llibres on es recull la vida i el missatge de Jesucrist; cadascun d’aquests llibres.

Va llegir un passatge de l’Evangeli segons sant Mateu.

Els Evangelis han estat motiu de moltes recreacions literàries i artístiques.

Etimologia

Del llatí eclesiàstic evangelium, i aquest, del grec euaggélion [ευαγγέλιον], ‘bona nova’.

Usos

  • I el nen, a la cuina de ca seva, demana insistentment que el pare el pugi a coll. Un cop a dalt, resta quiet, sense dir res, amb uns ulls com rodes de molí i una boca mig badada. «Veig coses noves!», exclama. En baixar, encara meravellat, comença a estirar els pantalons del seu pare, el qual es nega a repetir l’operació. «Pare, ara tu, ara tu!», però li explica que ell pesa massa, que un nen no pot pujar en braços un pare. Finalment el nen ho deixa córrer. El pare no l’ha entès: allò que volia és que el seu pare s’ajupís per veure-hi des de l’alçada on ell copsa el món. No es deu encomanar, la curiositat. Llegim a l’Evangeli segons sant Mateu «…perquè per molt que miren, no hi veuen, i per molt que escolten no acaben de sentir-hi i d’entendre-hi».

    Agnès Esquirol, «Badem massa poc» (El Punt Avui, 5 de juliol del 2013)
  • Però hi ha, a més a més, el propi valor literari dels textos, que són textos únics i originals: la «forma evangeli» és una creació gairebé sense precedents —i sense continuació, si en parlem amb una mica de rigor—, com no té precedents ni equivalents, si més no en la tradició mediterrània i europea, un personatge com el seu protagonista. Una lectura d’aquestes narracions extraordinàries feta «des de fora» (des de fora del dogma i de l’Església) pot ser encara més interessant i atractiva que feta des de dins: llegir els evangelis —i la resta— com a obra literària pot resultar més satisfactori que llegir-los com a text sagrat. I aquesta lectura és la que vol fer possible la meua versió.

    Joan F. Mira, explicació introductòria als Evangelis de Marc, Mateu, Lluc i Joan, amb els Fets dels Apòstols, la Carta de Pau als Romans i el llibre de l’Apocalipsi (Barcelona: Proa, 2004), pàg. 14

Tema de la setmana

Aquesta setmana us toca rumiar a vosaltres: quin és el tema que s’amaga en els mots que anem enviant? A diferència d’altres enigmots, aquesta vegada no n’hi ha cap de sobrer. Qui l’endevini primer guanya un exemplar de les Marques que marquen de Ramon Solsona que vèiem la setmana passada, gentilesa de Pòrtic. En sortejarem dos més entre totes les respostes correctes rebudes abans de dissabte 12 a les 12 del migdia. Vegeu les bases completes per participar-hi al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

suauteranyina