de bocaterrosa loc adv

Definició

Boca avall, de boca a terra, panxa per avall.

Dorm de bocaterrosa.

També: de boca terrosa

Etimologia

De boca i terrós, de terra, del llatí tĕrra, mateix significat. L’adjectiu bocaterrós -osa significa ‘que està boca avall, de boca a terra’: El van trobar bocaterrós.

Usos

 • La cambra adquireix una temperatura de forn perquè els ciris cremen tota la nit, però ell no sembla adonar-se’n. Cèlia plora i sua mentre se’l contempla.
     Cèlia deu saber que està condemnat sense remissió, però no sap fer altra cosa sinó callar i obeir, i adormir-se de bocaterrosa al llit fins que ell la crida perquè canviï els ciris.

  Maria Aurèlia Capmany, Un lloc entre els morts (Barcelona: Nova Terra, 1969)
 • —Bona nit —li digué, des de l’habitació, la veu amable de Natàlia—. Ets tu? —Parlava amb una seguretat quasi senyorial des que era casada.
     La trobà posant les calcetes a la criatura; la tenia de bocaterrosa a la falda; feia anar les seves cametes grassones i remorejava un so gutural i continu. Natàlia alçà el cap maquinalment i li oferí la galta, i, mirant-lo amb els ulls rodons, foscos, il·luminats per una rialla feliç, li preguntà:
     —Com va?

  Maria Aurèlia Capmany, Aquelles dames d’altres temps (1990)

Tema de la setmana

Maria Aurèlia Capmany, 100 anys

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

traginaraclofar