traginar v

Definició

1  Transportar alguna cosa d’un lloc a un altre.

On vas traginant aquesta maleta?

Els vaig veure que traginaven mobles amb un camió.

2  En sentit figurat, tenir.

Quina fam que traginen!

Etimologia

Del llatí vulgar tragīnare, derivat de la variant tragĕre, del llatí clàssic trahĕre, ‘arrossegar, estirar’ (d’on ve també treure). Tragí i traginer també són de la mateixa família.

Usos

  • L’esperit d’un poble deu instal·lar-se en els límits dels seus estaments socials. Cal ser o molt pobre o molt ric per tenir consciència de la pròpia ànima, per ser pobre d’esperit, com ens diu la Benaventurança. Em sembla que és Bernanos qui ha dit que el burgès és l’enemic declarat de Déu, i no ens sembla massa arriscada la frase, car el bon negociant no coneix la introspecció i per això no pot jutjar els seus semblants sinó per la roba que els cobreix i el cotxe que els tragina, i acostumat a comptar només en l’or que pesa a les seves mans, com diu la gràfica frase popular: no creu ni en l’ànima que l’aguanta.

    Maria Aurèlia Capmany, Un lloc entre els morts (Barcelona: Nova Terra, 1969)
  • Erasme traginava, en aquest temps, sobre les seves amples i sòlides espatlles, el pes de la conspiració política, passava del màxim risc a l’embriagadora victòria, com podem retreure-li que no parés esment en els pecats del desvagat poeta?

    Maria Aurèlia Capmany, Un lloc entre els morts

Tema de la setmana

El 3 d’agost proppassat va fer cent anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany. Que el 1968, ara fa cinquanta anys, va guanyar el premi Sant Jordi amb Un lloc entre els morts, una de les seves obres més remarcables. Aquesta setmana veurem alguns mots trets d’aquesta novel·la.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

silentde bocaterrosa