claca f

Definició

Grup d’espectadors encarregats d’aplaudir sorollosament una representació o un artista per ajudar a l’èxit.

L’any 1937, a la secció d’espectacles de La Veu de Catalunya s’hi anunciava: «Tots els teatres estan controlats per la CNT. Queda suprimida la revenda, la comptaduria i la claca. Tots els teatres funcionen en règim socialitzat, per la qual cosa no es donen entrades de favor.»

Etimologia

Del francès claque, mateix significat, d’origen onomatopeic (de clac).

Usos

  • Als escriptors no ens aplaudeix ningú. Sobretot, no ens aplaudeix ningú directament, en la cara, en l’acte mateix de l’exercici del nostre art. Més encara, o pitjor: no ens aplaudeix mai un públic en massa, col·lectivament, a sala plena, tres minuts d’ovació prorrogable i la claca cridant bravo, bravo. No res.

    Joan F. Mira, «El músic, l’escriptor i el públic», dins Sorolls humans (Alzira: Bromera, 1997), pàg 165
  • El PP de Barcelona va tocar el xiulet dilluns entre la militància per fer ahir de claca de Mariano Rajoy en la recollida de firmes pel referèndum estatal contra l’Estatut davant el Círculo Ecuestre. Rajoy rep l’escalf de 150 persones que criden «presidente, presidente». El núvol de periodistes i petons dels simpatitzants fa difícil l’accés a l’estand de les joventuts del partit.

    Mayka Fernández, «Tots a la Diagonal» (Avui, 15 de febrer del 2006)

Tema de la setmana

Mots d’origen onomatopeic

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

quequesamix