braç m

Definició

1  Grup dels que, a manera de cambra, representaven els diferents estaments a les corts dels regnes de la Corona catalanoaragonesa. Vegeu-ne més informació a l’Enciclopèdia.cat

Braç eclesiàstic. Braç militar. Braç reial. La Junta de Braços.

2  Posició social i econòmica.

Gent de poc braç.

gent del meu (o del teu, etc.) braç  Del mateix estat, la mateixa posició, la mateixa classe social, etc., que jo, que tu, etc.

No sentia cap mena d’atracció pels xicots del seu braç.

Volien casar-la amb un home del seu braç.

Usos

  • Temps abans de l’esclat de la guerra, Maties Sorell havia demanat de festejar a Angelina Soler. Començaren a veure’ls passejant per la carretera, a l’ombra de les moreres; fins i tot s’atreviren a ballar junts durant la revetla de Sant Joan. Però, tan bon punt aquesta relació va arribar a orelles de la mare de Maties Sorell, donya Teresa Sempere, va cridar a l’ordre el fill. «Angelina Soler no és del nostre braç, Maties. Déu sap els sacrificis que hem hagut de fer per a pagar-te la carrera de metge, i ara que hages d’anar a fer-li l’aleta a una filla de jornalers de la terra, de mans gens fines, fetes malbé per durícies i quebrasses…».

    Toni Cucarella, L’última paraula (Barcelona: Columna, 1998)
  • Açò implicava, naturalment, un rompiment nou i definitiu amb la Lluïsa. Un alliberament per a aquella xicota!, pensava jo. La Lluïsa no sofriria per mi llevat del costum tantes vegades trencat; el cor em deia que ella fermament no hi havia cregut del tot mai. Tot allò de mi i de la Lluïsa —ja m’ho havia dit moltes vegades— havia estat bastant convencional i buit. Ella seria més feliç sense mi: trobaria l’home que li calia, del seu mateix braç, de les seues mateixes il·lusions ciutadanes.

    Enric Valor, L’ambició d’Aleix (Alzira: Bromera, 2015), pàg. 249

Tema de la setmana

Quan diem ‘braç’, pensem de seguida en els braços com a extremitats, però resulta que podem fer servir aquest mot —i els altres que veurem aquesta setmana— en un sentit diferent del que és habitual. Quins altres mots se us acut que tenen aquest doble sentit? Aquí en trobareu uns quants.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “braç”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bracejarmissatge