amb la cua entre cames

Definició

Sense haver aconseguit res del que hom es proposava; escorregut.

Vam tornar de la reunió amb la cua entre cames, sense haver obtingut cap concessió.

També: amb la cua entre les cames; amb la cua baixa

Origen de l’expressió

L’origen d’aquesta dita és degut a la manera en què molts animals, sobretot el gos, fugen quan se’ls renya o tenen por, que ho fan amagant la cua tant com poden (Josep M. Sugranyes, Garbellada de refranys).

Usos

 • Per a conservar l’espècie, doncs, primer s’ha de cantar i després el que es presenti en cada cas. Aquesta presència de la música i del cant en aquests actes essencials de la vida és un misteri curiosíssim que planteja el problema de dilucidar si cantem perquè estem enamorats o ens enamorem en posar-nos a cantar. Sigui com sigui, les femelles se’n van amb el que canta. Se’n van cantant a conservar l’espècie, i els silenciosos i callats es queden amb la cua entre cames.

  Josep Pla, «El cant universal de la primavera», dins Les hores (Barcelona: Destino, 1971), pàg. 150
 • Jo no he practicat sexe en un avió, ni en un ascensor, ni a la torre d’un campanar. A mi no em pareixen llocs molt normals perquè sorgisca la passió, però, segons el que em conten, no és tan infreqüent que la gent faça sexe en aquests llocs i en d’altres encara més estranys, com la roda de la fira o un cementeri. La cosa té a veure amb el morbo, i està clar que, a vegades, excita moltíssim la possibilitat de ser enxampats i haver d’eixir fugint amb la cua entre les cames. Això està molt bé, però on m’agrada realment és en un llit.

  Núria Roca, Sexualment (Alzira: Bromera, 2007), pàg. 43

Tema de la setmana

Expressions amb cua

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “amb la cua entre cames”

 1. Lou Hevly — Manresa

  En anglès: with one’s tail between one’s legs
  But now, although he had practical assurance that the weight of his debts would be taken from him, he was going away with his tail between his legs.
  The Man by Bram Stoker

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

més curt que una cua de conillfer cua