afluixar la mosca

Definició

(col·loq.)  Donar diners, pagar, especialment sense ganes de fer-ho.

Li van reclamar tot el que els devia i va haver d’afluixar la mosca sense excusa que li valgués.

Usos

  • Per treure diners de la gent més senzilla en tenia prou d’apel·lar al sentiment patriòtic. A la gent de més possibles, els enviava delegats que fossin capaços d’exercir una certa pressió. Quan es veien interpel·lats un a un, molts d’aquells burgesos que mantenien una actitud distant envers la cultura catalana —o que no en mantenien cap, d’actitud— afluixaven la mosca. Aleshores el senyor Espar, triomfant, els esborrava de la llista. Era una mena d’impost revolucionari a la catalana: sense violència i amb molts menys diners en joc.

    Agustí Pons, Temps indòcils (Manresa/Barcelona: Angle, 2007), pàg. 281
  • Em nego en rodó a anar pel món amb un paquetet que diu en lletres molt grans que em matarà, em farà patir del cor, perjudicarà el fetus si em quedo prenyat, em reduirà el flux espermàtic i em depararà no només l’oprobi social, sinó una lenta, llarga i bruta agonia seguida d’una mort sòrdida. L’únic missatge que no crec que duguin és el que seria més sincer, una cosa del tipus «la teva dèria narcisista i consumista de fumar els pot costar una pasta a la societat i a l’Estat, que són els que acabaran afluixant la mosca el dia que et converteixis en víctima del tabaquisme».

    J.J. Navarro Arisa, «Tabac sense missatge» (Avui, 27 de juliol del 2003)

Tema de la setmana

Regirant les butxaques, hem trobat aquesta expressió que fa bona companyia als mots enviats la setmana passada. Al mateix temps, inaugura el tema d’aquesta, que podria ser un petit homenatge a Sebastià Sorribas, mort fa uns mesos. Com els personatges de la seva novel·la El zoo d’en Pitus, anirem a caçar uns quants animalons, però no per engabiar-los sinó per arxivar-los a la nostra col·lecció de frases fetes.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

calaixquin món de mones!