afamat -ada adj

Definició

Que té molta fam; famolenc.

Després de l’excursió, estaven afamats.

Etimologia

D’afamar, ‘fer patir fam’, de fam, del llatí fames, famis, mateix significat. Vegeu a L’escreix la diferència entre afamat i famós: no volen pas dir el mateix!

Usos

  • [25.01.1939]  Tota mena de signe d’autoritat ha desaparegut al carrer. La població està afamada i sap que a Barcelona hi ha molts aliments acumulats. Es guardaven per a un possible setge. Avui és el dia propici per assaltar els magatzems. No hi ha guàrdies i si en queda algun és possible que s’hagi afegit al saqueig. […] Diuen que fa una estona la gent es carregava un sac a l’esquena, que uns altres li rebentaven amb un ganivet i que, amb el que en queia, s’omplien una bossa. Hi ha hagut baralles i diuen que ha mort un home.

    Josep Pernau, Diari de la caiguda de Catalunya (Barcelona: Edicions B, 1989)
  • Malgrat les bombes i la gana, el bon humor no ens mancava als catalans de la guerra. I tot mentre el món tremolava angoixat per una Catalunya a punt de caure, bombardejada, afamada, esparracada. I érem molts a Catalunya, perquè ja teníem refugiats de les regions perdudes per la República i eren dotzenes de milers.

    Teresa Pàmies, Records de guerra i d’exili (1976)

Tema de la setmana

Mots i passatges que rememoren els darrers dies de la Catalunya republicana. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bombapartença