partença f

Definició

Acció de partir, d’anar-se’n, de posar-se en camí.

Fixaren el dia de la partença.

Etimologia

De partir, del llatí partiri, mateix significat.

Usos

  • [24.01.1939]  Amb prou feines tinc temps d’adreçar una mirada de recança al xalet, la silueta del qual es dibuixa vagament en les ombres. Una multitud d’impressions, records i imatges assalten el meu esperit i es presenten a la meva imaginació com una cinta de cinematògraf. Dono un comiat silenciós a les habitacions, als mobles, als llibres, als animals domèstics, a les plantes i als arbres de l’hort i del jardí. Sempre he mirat amb tendresa els companys, animats o inanimats, de la meva vida quotidiana. Em penso que cap ésser vivent no presencia l’escena nocturna. Però m’equivoco. En el moment precís que el cotxe es posa en marxa, veig a través del reixat, enmig de la fosca, quatre ulls fosforescents. Els gats de casa s’han adonat de la nostra partença.

    Antoni Rovira i Virgili, Els darrers dies de la Catalunya republicana (Barcelona: Acontravent, 2014), pàg. 59
  • [30.01.1939]  Es confirmen les veus de pròxima sortida del mas. Hom anuncia que demà marxarem els vells, les dones i les criatures. Amb els meus cinquanta-sis anys, que em posen més enllà de l’edat militar, estic classificat com a vell. Per a aquestes categories no hi haurà grans inconvenients. Manca saber encara l’hora i les condicions de la partença.

    Antoni Rovira i Virgili, Els darrers dies de la Catalunya republicana, pàg. 141

Tema de la setmana

Els darrers dies de la Catalunya republicana, 75 anys després

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

afamat -adaesfereïdor -a