partença f

Definició

Acció de partir, d’anar-se’n, de posar-se en camí.

Fixaren el dia de la partença.

Etimologia

De partir, del llatí partiri, mateix significat.

Usos

  • [24.01.1939]  Amb prou feines tinc temps d’adreçar una mirada de recança al xalet, la silueta del qual es dibuixa vagament en les ombres. Una multitud d’impressions, records i imatges assalten el meu esperit i es presenten a la meva imaginació com una cinta de cinematògraf. Dono un comiat silenciós a les habitacions, als mobles, als llibres, als animals domèstics, a les plantes i als arbres de l’hort i del jardí. Sempre he mirat amb tendresa els companys, animats o inanimats, de la meva vida quotidiana. Em penso que cap ésser vivent no presencia l’escena nocturna. Però m’equivoco. En el moment precís que el cotxe es posa en marxa, veig a través del reixat, enmig de la fosca, quatre ulls fosforescents. Els gats de casa s’han adonat de la nostra partença.

    , Els darrers dies de la Catalunya republicana (Barcelona: Acontravent, 2014), pàg. 59
  • [30.01.1939]  Es confirmen les veus de pròxima sortida del mas. Hom anuncia que demà marxarem els vells, les dones i les criatures. Amb els meus cinquanta-sis anys, que em posen més enllà de l’edat militar, estic classificat com a vell. Per a aquestes categories no hi haurà grans inconvenients. Manca saber encara l’hora i les condicions de la partença.

    Antoni Rovira i Virgili, Els darrers dies de la Catalunya republicana, pàg. 141

Tema de la setmana

Els darrers dies de la Catalunya republicana, 75 anys després

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

afamat -adaesfereïdor -a