ad hoc loc adv i loc adj

Definició

Locució llatina que significa ‘per a això’, ‘expressament’, ‘a propòsit’. Se sol utilitzar per fer referència a organismes creats amb una finalitat concreta i puntual.

Van proposar crear una força multinacional ‘ad hoc’ per intervenir en el conflicte i posar-hi pau.

Una capsa feta ‘ad hoc’.

Usos

  • Les cames tornaren a activar-se-li i les orelles li bategaven amb tanta força que feien ballar una vistosa i curiosa arracada d’or blanc amb un Crist a la creu. Un Crist ventrut, lluent i gras com una escultura de Botero que el delinqüent havia trobat en una bossa furtada a una turista baixa i rodona com un baló de platja. Un Crist ad hoc. El dominicà va veure girar entorn d’ell els murs del temple, començà a suar fred i, en dos segons, caigué desmaiat, a pes mort, amb tanta força que es va seccionar l’orella contra un dels esmolats cantons de marbre.

    Xavier Aliaga, Els neons de Sodoma (València: Tres i Quatre, 2009)
  • Tot es pot empitjorar, i aquest és un principi universal científicament irreprotxable. L’empitjorament de les situacions, no obstant, pot obeir a principis generals o a estratègies dissenyades ad hoc. Sense arribar a aquestes darreres, i atenent-nos als principis generals per empitjorar les coses, el primer de tots consisteix a no reconèixer els problemes en la seva més clara realitat i adoptar-ne una formulació equívoca.

    Guillem Frontera, «Com empitjorar» (Diari de Balears, 26 de gener del 2001)

Tema de la setmana

Locucions llatines

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

carpe diemsui generis