xucrut f

Definició

1  Col blanca, tallada, salada i fermentada.

2  Plat preparat amb aquesta col, patates bullides, carn de porc i altres ingredients.

La xucrut és un menjar típic de l’Europa central i oriental, amb un fort sabor àcid.

Etimologia

Del francès choucroute, mateix significat, de l’alsacià sürkrüt, alemany sauerkraut, compost de sauer ‘agre’ i kraut ‘herba’, en francès amb intervenció de l’etimologia popular: chou ‘col’ i croûte ‘crosta’.

Usos

  • Una tarda d’octubre, ens vam asseure
    en una raconada de la plaça,
    sota un cel gris. Vam demanar xucrut:
    col fermentada, amb boletes de fècula
    i carn de porc —una delícia,
    que rep, en txec, un nom quasi il·legible.

    Jordi Pàmies, Al cor del món (Barcelona: Edicions 62, 2013)
  • I, un dia, que estava cuinant xucrut, la col em va arribar als narius més forta que mai i vaig dir prou. Prou de la ciutat que no tenia cap riu ni boira, prou de la casa amb jardí, prou de les orquídies de Herr Hans, prou del nen que se m’està fent tan ric, prou de la nena i els homes casats i els bodies… Prou. Me’n torno a casa, que la mamà se m’està morint, però jo vaig dir que prou i encara no sé per què vaig dir prou…

    Montserrat Roig, Reivindicació de la senyora Clito Mestres (Barcelona: Edicions 62, 1992)

Tema de la setmana

Paraules que designen aliments i que hem manllevat d’altres llengües

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cuscussóiogurt