Definició
1 Col blanca, tallada, salada i fermentada.
2 Plat preparat amb aquesta col, patates bullides, carn de porc i altres ingredients.
La xucrut és un menjar típic de l’Europa central i oriental, amb un fort sabor àcid.
Etimologia
Del francès choucroute, mateix significat, de l’alsacià sürkrüt, alemany sauerkraut, compost de sauer ‘agre’ i kraut ‘herba’, en francès amb intervenció de l’etimologia popular: chou ‘col’ i croûte ‘crosta’.
Usos
Una tarda d’octubre, ens vam asseure
Jordi Pàmies, Al cor del món (Barcelona: Edicions 62, 2013)
en una raconada de la plaça,
sota un cel gris. Vam demanar xucrut:
col fermentada, amb boletes de fècula
i carn de porc —una delícia,
que rep, en txec, un nom quasi il·legible.I, un dia, que estava cuinant xucrut, la col em va arribar als narius més forta que mai i vaig dir prou. Prou de la ciutat que no tenia cap riu ni boira, prou de la casa amb jardí, prou de les orquídies de Herr Hans, prou del nen que se m’està fent tan ric, prou de la nena i els homes casats i els bodies… Prou. Me’n torno a casa, que la mamà se m’està morint, però jo vaig dir que prou i encara no sé per què vaig dir prou…
Montserrat Roig, Reivindicació de la senyora Clito Mestres (Barcelona: Edicions 62, 1992)
Tema de la setmana
Paraules que designen aliments i que hem manllevat d’altres llengües