cuscussó m

Definició

1  Cuscús; pasta de farina fraccionada en bocins rodons, típica del nord d’Àfrica, que se serveix amb carn, llegums i salses picants.

2  Farinetes; menja, sobretot per als nens, feta de farina de diversos cereals i d’aigua bullent i condimentada amb oli i sal o bé amb sucre.

A Menorca es dóna el nom de cuscussó a una menja pròpia de Nadal, que es fa coent pa rallat, ametlles torrades, canyella, llimona, mantega o saïm, panses i sucre (DCVB).

Etimologia

De l’àrab africà kuskusû, mateix significat, segurament d’origen amazic (seksu), variant de cuscús.

Usos

 • —Com que a l’edat mitjana els pagesos no tenien gaire accés al blat, moltes vegades consumien el cereal de manera diferent al pa: posaven el cereal en un morter i, després de mòlt, a l’olla directament. Simplement com a espessidor…
     —Com unes farinetes?
     —Sí, farinetes o cuscussons.

  Antoni Riera entrevistat per Àlex Milian, «Per als nobles, la bulímia era una exigència social» (El Temps, 14 de maig del 2002)
 • Lo Capità féu pendre dos moros dels qui eren venguts ab lo Rei, e féu-los portar a la sua tenda perquè matassen cent parells de capons e gallines que tenia; e féu-li aparellar molt bé a dinar: arròs e cuscussó e molts altres potatges que havien aparellat. Feren-lo molt ben servir a la real. E aturà allí tot lo dia e la nit fins a l’endemà. E mirà tot lo camp, e lo comport d’aquell; com véu tanta gent a cavall, demanà aquella gent per què estaven tant a cavall. Respòs lo Capità:
     —Senyor, aquells estan allí per festejar-vos.

  Joanot Martorell, Tirant lo Blanc, cap. CXLVIII

Tema de la setmana

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

carpaccioxucrut