xibiu m

Definició

Antre, cau, lloc petit i brut.

La definició del DCVB és ‘lloc on s’enganya la gent o on es preparen o executen actes il·lícits o clandestins’. És un mot mallorquí.

Etimologia

Mot germà de l’occità sebiu, ‘vareta’, probablement d’un llatí vulgar saepivus (ramus), ‘branca de fer tanques’, derivat del llatí saepes, ‘tanca, clos’. Un xibiu també té el sentit d’‘enginy per a caçar tords’ (també en mallorquí).

Usos

  • El germà Pau Darder va guaitar a través de les reixes de l’única finestra que hi havia al xibiu acubat on es trobava reclòs i que mirava a un passatge on s’amuntegaven els enderrocs i les escombraries. No tenia la més mínima idea d’on era, si a Barcelona o fora de la ciutat. Tampoc no tenia manera de mesurar el temps, i començava a perdre’n la noció. Es trobava perdut en un espai de no més de deu metres quadrats. Era un presoner dins la seva cel·la.

    Sebastià Alzamora, Crim de sang (Barcelona: Proa, 2012)
  • Aquí mos trobam cada dissabte horabaixa tu i jo. Cercam entre les cendres, un caliu que encara mos faci sentir vius. El joc clandestí de l’habitació llogada en un atrotinat i antic xibiu i la vergonya fingida davant el jove servent que amb mitja rialla còmplice i sorneguera mos obri la porta que mos durà al nostre propi món: el que hem creat per fugir d’una realitat que no volem admetre.

    Conxa Forteza, «Dissabtes horabaixa…» (Relats en català, 06.11.2005)

Tema de la setmana

Mots suggerits pels subscriptors i seguidors de RodaMots; el d’avui és una proposta de Cristina Gaviño.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sofrajaarribar a les tres pedretes