xibeca [2] f

Definició

(col·loq.)  Ampolla de cervesa d’un litre.

Etimologia

De la marca registrada de cervesa Xibeca, del mot que designa l’ocell del mateix nom.

Usos

  • Vam fer un àpat a base de molt pa, poc formatge i una xibeca. La qüestió era seure, fumar, deixar passar el temps. Sèiem, fumàvem, tractàvem de veure passar el temps consultant contínuament les agulles del rellotge. Cada vegada que obrien la porta del carrer, em cridava l’atenció la manera que tenia de ser aquella tarda: delicadament daurada, tremolosa de tan pura, com si estigués, no en contra ni a favor, sinó fora del temps, i, per excepcional, trencadissa, sotmesa a un risc imprevisible.

    Xavier Benguerel, Els vençuts (Madrid/Barcelona: Alfaguara, 1969), pàg. 143
  • He sentit, també, el rot d’obra, que té aquell baf de Xibeca d’havent dinat. He patit, diguem-ho clar, el rot de futbol, d’aquell espectador de dues files enrera que se li’n fot estar envoltat de més gent i que s’esbrava, com si res, amb la boca oberta. Tot això, en només set dies.

    Xavier Bosch, «Rots» (Avui, 11 de juny del 2007)

Tema de la setmana

Aquests dies veurem unes quantes marques d’aquelles que han esdevingut pràcticament genèriques i que en alguns casos —com el mot d’avui— han entrat al diccionari i tot. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esnobtebeo