xamberg m

Definició

Barret rodó d’ala ampla aixecada d’un costat.

Molts artistes bohemis del tombant de segle van adoptar el xamberg com a símbol.

Etimologia

De l’adjectiu xamberg, xamberga, aplicat primerament a la casaca militar que portaven el mariscal francès d’origen palatí Charles de Schömberg (1601-1656) i les seves tropes durant la guerra dels Segadors (c. 1650), i després a d’altres peces de vestuari usades pels militars que duien xamberga, singularment el barret.

Usos

  • Monsieur Rambal és un dels clients més assidus del cafè taverna i a vegades té raons amb el taverner per una copa de més o de menys. El llibreter és un home ja entrat en anys, petit, arrugat, camús i amb el cap gros. Es cofa amb un capell negre, d’ales enormes, un veritable xamberg, deixa segurament d’algun felibre. Bastant descurat, porta una corbata entortolligada com una corda. Parla amb una gran prosopopeia.

    Artur Bladé i Desumvila, L’exiliada (Valls: Cossetània, 2006), pàg. 308
  • Nosaltres vam lluitar contra el món burgès. El menyspreàvem i el vam combatre com vam poder i saber. Contra la moral burgesa, vida sense sostre; contra el xaronisme, el xamberg; contra la discreció, l’ostentació; contra el cofoisme, l’audàcia, i contra els prejudicis, el menyspreu més pregon. També Wilde va dir que la vida ha de ser entesa com una obra d’art i que parlin malament d’un és terrible, però que amb tot hi ha una cosa pitjor, que no en parlin.

    Quim Torra, Viatge involuntari a la Catalunya impossible. Tres periodistes oblidats i l’espectre d’Eugeni Xammar (Barcelona: Proa, 2010), pàg. 53

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de CD1M. El d’avui és de Patrícia Duarte, d’Asunción (Paraguai), acasada a Girona. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

campanejaroratge [1]