xal m

Definició

Peça de llana, de seda, etc., de forma quadrangular que, posada a les espatlles, serveix d’abric o d’adorn a les dones.

Etimologia

Del francès châle, i aquest, del persa shãl, ‘mantell de llana i pell de cabra’.

Usos

  • Temps després, però, va irrompre la dictadura de Primo de Rivera i l’aleshores anomenat «Petit Moulin Rouge» va haver d’esmolar l’enginy. El porter tenia un timbre que avisava als bastidors quan s’apropava la policia d’espectacles i, així, la vedet es podia tapar amb un xal «i suavitzar les lletres de les cançons de doble intenció, així com els gestos desvergonyits».

    Toni Mata, «Esplendor i caiguda de les nits d’El Molino» (Diari de Girona, 11 de gener del 2010)
  • La jaqueta o l’abric sempre resulten més moderns que els xals, i són necessaris especialment quan parlem de cerimònies en un temple. El modista Miguel Palacio prefereix els abrics, però també fa apostes més agosarades per a les seves clientes, com un «sari indi combinat amb uns pantalons». Segons opina, el més important «és que cadascú sigui fidel al seu estil».

    Maria Josep Jordan, «Que triomfin les pameles» (Avui, 20 de maig del 2004)

Tema de la setmana

Si fa fred ens abriguem, però com que en altres bandes deu fer més fred que aquí, aprofitem l’ocasió per manllevar-ne abrigalls i mots ensems. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tarocapot