xabec m

Definició

Embarcació de vela, de tres pals, la més grossa de les d’aparell llatí, molt emprada a la Mediterrània per a la navegació de cabotatge. Era una embarcació molt ràpida i molt marinera.

Etimologia

De l’àrab vulgar xabbäk, mateix significat.

Usos

  • El que us explicaré em va ocórrer tot just ha fet tres anys, en una nit de juny de garbí dolç que bufava des de feia dies, alleugerint el camí del meu xabec que des d’Alger havia posat rumb a Mallorca. Amb aquest eren quatre els pics que el Cigne fondejava a Porto Pi.

    Carme Riera, Dins el darrer blau (Barcelona: Destino, 1994), pàg. 19
  • Els perills, en començar el segle XIX, són menys freqüents, s’allunyen. Les noves generacions no recorden el combat dins l’illa. Per mar, un dels últims i més gloriosos fou el d’un petit xabec contra una corbeta amb bandera anglesa; lluita que fou contemplada, allà, des dels murs de Vila, per ansiosa gentada. Desafiant el foc, s’arribà a l’abordatge. Hores després entrava el xabec portant de remolc el vençut vaixell.

    Marià Villangómez, L’any en estampes (1956)

Tema de la setmana

Embarcacions

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

goletagalió