goleta f

Definició

Vaixell de vela de dos o més pals de dues peces, aparellada principalment amb veles de tall. El buc de les goletes sol ésser de línies més fines que el dels altres velers.

Etimologia

Del francès goélette, mateix significat, pròpiament ‘oreneta marina’, diminutiu de goéland, ‘gavina gran’, i aquest, del bretó gwelan, mateix significat.

Usos

  • Quan els Estats Units van crear aquesta competició, llançant el repte als anglesos a travessar l’Atlàntic per venjar la derrota de la goleta America, l’orgull britànic no podia pair que la seva colònia provinciana els superés. I per més que ho van intentar, no ho van aconseguir mai. En les 31 edicions disputades, els Estats Units només han estat derrotats en quatre ocasions. Austràlia va trencar la seva hegemonia el 1983, Nova Zelanda el 1995 i el 2000, i el suís Alinghi va agafar el relleu el 2003.

    Carlos Pich, «La Copa Amèrica que ve» (El Periódico de Catalunya, 2 d’abril del 2007)

Tema de la setmana

L’America (la de la Copa que es fa a València i que aquests dies ha entrat en la recta final) era una goleta, però d’embarcacions de tota mena n’hi ha un fum. Aquests dies n’hem convidat unes quantes perquè e-naveguin per les aigües de RodaMots. Els enllaços de baix inclouen imatges que ens ajudaran a fer-nos una idea més exacta de com són.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

suat -adaxabec