vinjolita f

Definició

Nom que rep a Menorca l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), ocell de l’ordre dels passeriformes, de la família dels hirundínids, de color blau negrós, semblant a l’oreneta però amb el carpó i l’abdomen blancs, que nia a les façanes de les cases.

L’oreneta comuna (Hirundo rustica) rep diferents noms segons les comarques: oroneta, orenola, oronell(a), olendra, ronella, etc.

Etimologia

Del llatí vulgar falcicula, ‘falcilla’, a través d’un plural àrab fåljiliât, d’on foljilita i filjolita per metàtesi i finjolita per dissimilació, amb contaminació de v de volare, ‘volar’.

Usos

  • No sé, als altres, quin efecte els devia fer; a mi, aquell passeig silenciós, en lloc de servir per a concentrar-me, em distreia i dissipava. Veia les plantes verdejants, sentia el perfum de les roses i de les violetes, contemplava el vol de fletxa de les oronelles (que a Ciutadella es diuen vinjolites), sentia cantar la gola fresca d’una al·lota… Cada remor, cada bravada olorosa, cada nota de color, m’eren una invitació a estimar la vida i a gaudir-ne.

    Francesc de B. Moll, Els meus primers trenta anys (1903-1934) (Palma: Moll, 1970), pàg. 104

Tema de la setmana

Hi ha alguns mots o expressions que només es fan servir en un lloc: en un poble, en una vall o en una comarca (també n’hi ha d’ús exclusivament familiar: a casa, de les nines russes sempre n’hem dit pataus: algú més fa servir aquest mot?). Difícilment arriben a aparèixer als diccionaris, tot i que en alguns casos sí que ho aconsegueixen. Aquesta setmana veurem alguns d’aquests mots locals. Per al d’avui, menorquí, volem agrair la col·laboració de Carles Santana, Òscar Garcia i Xavier Seguí Puntas. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tarambanafer mantes