Orenetes i falciots o ronelles i vinjoles

Sembla que en Francesc de B. Moll sabia molt de llengua però no tant d’animalons. Carles Santana diu:

Tot i que una observació una mica més detinguda permet diferenciar sense cap mena de dubte les orenetes (de qualsevol espècie) dels falciots (de qualsevol espècie), és una confusió molt comuna. En el passatge que esmenteu, «contemplava el vol de fletxa de les oronelles», m’hi jugo el que vulgueu que en realitat es referia als falciots. Ningú descriuria el vol de les orenetes com «vol de fletxa», però sí el dels falciots (vinjoles a Menorca). Per cert, ara he descobert que etimològicament tots dos mots —vinjola i falciot— tenen el mateix origen.
   Fins i tot al disc Porrera de Lluís Llach hi ha una cançó que es diu «Orenetes» on varen incloure sons d’ocells gravats a Porrera, que corresponen a falciots i no a orenetes.

I Xavier Seguí Puntes, de Menorca, confirma:

La vinjolita és l’oreneta de cua blanca al Principat i el cabot a Mallorca. L’oreneta comuna a Menorca és coneguda com orenella o ronella. O sigui, la vinjolita és l’orenella petita; molt coneguda als pobles perquè fa niu als enfronts (façanes, una paraula a incorporar al RodaMots) de les cases. El conegut refrany a Menorca el deim «Una ronella no fa estiu». També tenim la vinjola, que al Principat és el falciot.

Torneu a vinjolita

Mot relacionat