veus volanderes

Definició

Notícies que corren de boca en boca sense tenir fonament o una garantia de veritat.

Dius que la Quima no s’ha presentat a l’examen perquè tenia por de suspendre’l? Això són veus volanderes!

Una cosa volandera es mou d’un lloc a l’altre enduta pel vent; en sentit figurat també té el sentit de ‘fortuït, casual’: Només hi he tingut relacions volanderes.

Usos

  • ¿On eren les suposades riqueses dels casals dels Plana, dels Vallcorna o dels Veriu? ¿Què havien trobat, al capdavall, a les misterioses golfes de la casa de Ceferí de Valls, en el catau d’aquell personatge estrany, fill natural d’un bisbe segons veus volanderes, i de qui la senyoreta Estefania d’Albera, la més vella de la tertúlia, amb prou feines en tenia memòria? Res de joies, res d’olles rebotides de monedes d’or en amagatalls secrets; solament paperassa, pergamins i caixes de llibres vells llençats a les escombraries davant la desesperació incomprensible de l’Honorat del Rom que passà dies remenant brutícia a l’abocador per rescatar-los.

    Jesús Moncada, Camí de sirga (Barcelona: La Magrana, 1988)
  • S’havia casat amb el Biel ben enamorada, encara que més d’una persona li va fer la confidència que el xic anava darrere la fortuna de l’oncle Fermí. Amb tot, ella no va voler fer cas a aquell cor de veus volanderes, que als pobles la millor diversió era amollar al vent tota mena de barbaritats.

    Francesca Aliern, Sabó moll (Valls: Cossetània, 2006), pàg. 23

Tema de la setmana

Mots volanders

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

envolar-seal vol