veure la brossa a l’ull de l’altre

Definició

Veure els petits defectes dels altres i no veure els grans defectes propis. Frase usada com antídot contra aquells que sempre estan disposats a criticar.

Frase completa: veure la brossa a l’ull de l’altre i no veure la biga a l’ull d’un mateix. N’hi ha diverses variants, com ara «veure la busca dins l’ull dels altres i no veure la biga dins el seu», «veure una palla en els ulls dels altres i no veure la biga en els seus».

Origen de l’expressió

L’origen de la frase es troba en les paraules de Jesucrist al sermó de la muntanya (podeu llegir-les a l’enllaç de sota).

Usos

  • És a dir, al nostre país, on la llibertat d’expressió es resumeix en funció dels amics que tenim als consells d’administració dels mitjans; on la indústria cinematogràfica mai no ha ficat el dit a la nafra de les nostres misèries històriques; on la prosmicuïtat entre política i periodisme frega les relacions humanes il·lícites; on les comissions parlamentàries són una broma perquè juguin els nens diputats; on les investigacions independents de fets col·lectius ni són investigacions ni han pretès mai ser independents; on la societat civil està instal·lada en la comoditat dels paraigües partidistes; on tenim un sistema judicial que encara respon a criteris de Tercer Món; i on ningú no gosa portar fins a les darreres conseqüències un pols amb el poder, en aquest país fantàstic que és el nostre ens permetem considerar que la democràcia nord-americana és defectuosa. Com era allò de la palla en l’ull aliè? Doncs nosaltres hi tenim una biga i encara amb aluminosi…

    Pilar Rahola, «Oh, Amèrica!» (Avui, 4 de novembre del 2004)

Tema de la setmana

Expressions d’origen bíblic

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

predicar en el desertmés vell que Matusalem