verbalisme m

Definició

1  Propensió a donar més importància a les paraules que no pas als conceptes.

2  Ús de paraules l’aparent coherència de les quals amaga una manca total d’idees, de veritable significació.

Etimologia

De verbal, del llatí verbalis, mateix significat. Més mots de la mateixa família són adverbi, proverbial, vèrbola, verba i verbositat.

Usos

  • Vivim per l’acció, és a dir, per la voluntat. Als qui no sabem voler —siguem genis o captaires— ens agermana la impotència. ¿De què em serveix dir-me geni si resulto ajudant de comptable? Quan Cesário Verde féu dir al metge que era, no el Sr. Verde empleat d’oficina, sinó el poeta Cesário Verde, va usar un d’aquells verbalismes de l’orgull inútil que traspuen l’olor de la vanitat. Allò que ell fou sempre, pobre, fou el Sr. Verde empleat d’oficina. El poeta va néixer després de morir ell, perquè fou després de morir ell que va néixer l’apreciació del poeta.
       Actuar, vet aquí la intel·ligència vertadera. Seré allò que vulgui. Però he de voler allò que sigui. L’èxit rau a tenir èxit, i no a tenir condicions d’èxit. De condicions de palau en té qualsevol terreny ample, però ¿on serà el palau si no l’hi fan?

    Fernando Pessoa, Llibre del desassossec (Barcelona: Quaderns Crema, 2018), traducció de Gabriel Sampol i Nicolau Dols, pàg. 119

Tema de la setmana

Mots trets de traduccions

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

corferirenjovar