vailet -a m i f

Definició

1  Nen, nena.

2  Noi o noia que ajuda o fa d’aprenent d’un pagès, d’un menestral o d’un pastor.

Etimologia

Antigament vaslet, paral·lel de l’occità i francès antic vaslet, occità modern vailet, francès modern valet, del llatí vulgar vasselittus, i aquest, del cèltic vasselittos, diminutiu de vassos, ‘servidor’ (origen del baix llatí vassus, mateix significat, i d’aquest, el baix llatí vassallus, ‘vassall’).

Usos

  • Zumzeja al rusc la divinal abella,
    la formiga pressosa va furtant
    i un vailet de quinze anys a una donzella
    sos amors estivals li va contant.

    Josep Iglésies i Guizard, «Pluja d’estiu», dins Segarrenques (1917)

Tema de la setmana

Ja hi som un altre cop! Com havíem anunciat la setmana passada, aquesta us toca treballar (també) a vosaltres. Heu de descobrir quin és el tema que aplega els mots que anirem enviant al llarg d’aquesta setmana, amb la particularitat que n’hi ha un que no encaixa amb els altres quatre (i que, per tant, no forma part d’aquest tema). Proclamarem tres guanyadors: el primer que enviï la resposta correcta a l’adreça mots@rodamots.com (especificant quin és el tema de la setmana, quin mot no encaixa amb els altres quatre i per què), qui guanyi un sorteig entre totes les altres respostes correctes rebudes abans de diumenge i un tercer premi especial a la resposta més original, sigui correcta o no. Per triar aquest darrer guanyador o guanyadora disposem d’un jurat unipersonal i intransferible de luxe, compost per Màrius Serra. Tots tres guanyadors rebran un exemplar del llibre d’Albert Branchadell, L’aventura del català (al qual vam dedicar els mots de la setmana passada), gentilesa de L’Esfera dels Llibres. Consulteu les bases completes del concurs a l’enllaç de sota, animeu-vos a participar, aguseu l’enginy i sort!

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cuer -atel