un cas com un cabàs

Definició

Una cosa inconcebible, exagerada, extraordinària.
Normalment s’usa com a frase feta amb els verbs ser o passar:

El tancament de TV3 al País Valencià és ben bé un cas com un cabàs.

Li ha passat un cas com un cabàs: fa uns dies va perdre el gos pels volts d’Olot i ara diuen que l’han trobat a Palafrugell!

Etimologia

cabàs — Del llatí vulgar capaceum, mateix significat, derivat de capax, ‘que té cabuda’, i de capere, ‘agafar’ i després ‘contenir’.

Usos

  • Ara viu del rus, l’estudia, el tradueix a l’espanyol per a l’editorial Tusquets i l’ensenya també a la Universitat de Vic. Un cas com un cabàs va ser quan li van oferir rastrejar els arxius de la Unió Soviètica quan es van obrir després de la desintegració de l’imperi. No ho va acceptar, perquè no es va acabar de fiar de l’ús que es faria d’aquella informació.

    , De tots colors (Barcelona: Edicions 62, 2000), pàg. 82
  • En Triadú ha publicat un article en una revisteta que es diu Forja (que ara no tinc aquí, ja us l’enviaré un altre dia) en qué després de recomanar als lectors «com a lectura d’estiu» La plaça del Diamant (i molts altres llibres, en general bastant espessos), diu, referint-se a vós, «que les dones, que generalment no hi toquen, quan hi toquen l’encerten». Ja us l’enviaré i suposo que us hi fareu el mateix tip de riure que s’hi va fer la meva dona. En Triadú és un cas com un cabàs, no ens hi podem enfadar, al contrari, ja que ens tracta tan bé (a vós i a mi), però la mena de comentaris que fa a les nostres obres són lleugerament desconcertants…

    16.07.1963, dins Cartes completes (1960-1983) (Barcelona: Club Editor, 2008), pàg. 177

Tema de la setmana

locucions que rimen

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tancat i barratjusta la fusta!