tancat i barrat

Definició

Completament tancat.

El quiosc deu haver plegat: fa dies que el veig tancat i barrat.

Quan vam arribar a la masia la vam trobar tancada i barrada; ja n’havien marxat tots.

Etimologia

tancat — De l’occità tancar, ‘tancar’, ‘deturar’, i aquest, probablement d’un preromà tanko, ‘subjectar, fixar’, segurament indoeuropeu.

Usos

  • L’edifici havia estat la seu del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició. La façana era austera, i els finestrals ogivals estaven protegits per reixes de barrots. El portal, presidit per l’escut de la temuda corporació, semblava tancat i barrat. Però vaig empènyer la portella i aquesta va cedir, deixant que m’embargués una exhalació d’humitats i foscors. Vaig posar un peu a dins i vaig ensumar l’aire, que no semblava portar estanc quatre anys, sinó quatre-cents.

    , Inquisitio (Barcelona: Columna, 2006)
  • —Per què no ens limitem a tancar els finestrals amb aquests porticons de ferro que vostè hi ha afegit?
       —A la llarga seria inútil —va dir—, els granotots tenen forces sobrehumanes. Lentament desgastarien el blindatge i l’illa no té material per reposar-lo. Tancat i barrat a l’interior seria presoner de les meves pròpies defenses. Encara que foradés una tronera em faltaria angle per disparar. No. L’únic mètode consisteix a mantenir-los allunyats a escopetades.

    La pell freda (Barcelona: La Campana, 2002)

Tema de la setmana

Dels artificis verbals de la setmana passada passem a expressions més d’estar per casa que tenen una peculiaritat comuna, i és que rimen. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lipogramaun cas com un cabàs