lipograma m

Definició

Text, com més llarg millor, en el qual falta deliberadament una lletra de l’alfabet. El seu grau de dificultat és directament proporcional a la freqüència d’aparició de la lletra absent en l’idioma del text.
   Una possibilitat poc practicada és la liponímia: escriure sense fer servir mai una paraula d’una manera deliberada. Joseph Conrad, per exemple, va voler escriure una novel·la d’amor sense escriure ni una sola vegada la paraula love.

Etimologia

Integra els termes grecs leípo, ‘mancat de’, i grámma, ‘lletra’.

Usos

  • L’aparició de La disparition el 1969 és la fita més important de la història del lipograma. Un llavors desconegut Georges Perec transformava l’art lipogramàtic en un recurs literari de primera magnitud. Més enllà dels avatars argumentals, que també inclouen desaparicions, la veritable «desaparició» de la novel·la és la de la lletra més difícil de negligir en francès: la E. Perec, descendent d’hebreus desapareguts durant el nazisme, eleva el lipograma a la categoria de correlat tot expulsant la E de les més de tres-centes planes plenes de lletres de La disparition.

    Verbàlia 2.0 (Barcelona: Empúries, 2010), pàg. 347-348

Tema de la setmana

Màrius Serra ens presenta alguns artificis verbals trets de Verbàlia 2.0 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

homofoniatancat i barrat