tossal m

Definició

Elevació del terreny no gaire alta ni de pendent gaire rost, en una plana o aïllada d’altres muntanyes.

«Primer se muda un tossal que un natural»: significa que el geni o caràcter de les persones és difícil de canviar (Urgell).

Etimologia

De tossa, d’origen incert, probablement d’un preromà hispànic taucia, ‘rabassa’.

Usos

  • Xano-xano, rebent la carícia del sol, va arribar per fi al peu del tossal del castell i en restà una mica decebut. Tot i que tenia bones torres, semblava un mas amb parra i tot a la porta.

    Enric Valor, «El Castell del Sol», dins Rondalles valencianes 7 (València: Tàndem/Albatros, 1995)
  • La muntanya del Vedat, que no és verdadera muntanya sinó muntanyeta o tossal, s’eleva —s’eleva poc, ja que no arriba més amunt dels cent cinquanta metres— com una illa més fosca enmig de la mar plana de tarongers, i Salvador pujant els revolts de la carretera comprovava que també allí la vegetació estava massa seca, l’herba escassa era tota de color gris i els margallons groguejaven…

    Joan F. Mira, Purgatori (Barcelona: Proa, 2003)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta, guanya un exemplar del llibre Els refranys i les frases fetes de ‘Parlant en plata’, de Carles Marín, gentilesa d’Editorial Moll. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem i encara n’hi haurà un tercer per a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xirucaireamagatall