torterol m

Definició

Espiral de vent, de fum.

Etimologia

De tòrcer, del llatí vulgar torcere, llatí clàssic torquere, mateix significat. Altres mots que es deriven d’aquesta arrel són ‘entortolligar’, ‘extorsió’, ‘tortell’ i ‘torturar’.

Usos

  • —Velluter, si no traus de seguida els teus fills d’aqueixa cambra moriran cremats. Vicent Peris, estàs perdut. Ningú no pot ajudar-te. Ara bé, si baixes per la teua voluntat, et jure respectar la teua muller i els teus fills, i parlar amb tu dels termes de la rendició, amb tota lleialtat.
       El fum sortia fent torterols per portes i finestres. La situació havia arribat en un punt insostenible. L’antic velluter es va adonar que no podria fer-se escàpol dels seus perseguidors, i engolí la poca saliva que li quedava. La lluita anava defallint, i per les muntanyes de Llíria es ponia el sol. Passaren encara uns segons, fins que el revoltat els va dir que acceptava.

    Josep Lozano, Crim de Germania (València: Tres i Quatre, 1984), pàg. 148

Tema de la setmana

Divendres acabàvem la ronda d’oficis amb el de traginer, amb un exemple extret de Crim de Germania, de Josep Lozano. Vint-i-cinc anys després de la primera edició d’aquesta obra, n’ha aparegut una altra de revisada i ampliada, publicada per Edicions Bromera. Aquesta setmana veurem cinc mots més extrets de Crim de Germania

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

traginer -agallòfol -a