torna f

Definició

1  [generalment en plural]  Quantitat que cal donar en compensació al qui, en baratar una cosa amb una altra, ha donat una cosa que val més que la que ha rebut.

He baratat la meva casa amb el seu hort i m’ha hagut de donar cinc mil duros en tornes.

2  Porció que el venedor afegeix a una mercaderia perquè acabi de fer el pes demanat pel comprador.

Donar un llonguet per torna.

A més del pes, t’hi afegeixo dues pomes per torna, perquè et compensi que són petites.

Per torna també s’usa en sentit figurat, volent dir ‘com a rèplica’: Tot el mal que ara li han fet és per torna del perjudici que ell va causar. Per torna de la seva mala jugada, l’han deixat plantat.

Etimologia

De tornar, del llatí tornare, mateix significat, derivat de tornus, ‘torn’. Més mots de la mateixa família són contorn, tornall, turisme, tornaveu i tornavís.

Usos

 • Ara hi ha més garanties: la data de caducitat, l’origen dels aliments, els registres sanitaris, etc., però hem perdut el gust i l’aroma de la fruita i la verdura collida del temps i en el seu punt, encara que la textura no fos perfecta i que tingués inquilins. De la venda al detall, també enyorem la torna, de quan anaves a comprar un pa de quilo i la diferència de pes la compensaven amb un tall de pa, o si eres una criatura i la flequera era mainadera et donava un panet de viena o un tros de coca que mai no arribaven a casa.

  Joan Ventura, «A granel» (Presència, 11 de març del 2011)
 • Tocava la sirena i paraven les màquines i totes les dones tenien mitja hora per menjar. El pa havia fet curt i la mare dei­xava el cabàs preparat a la cuina i jo només havia de passar per la fleca, camí de la fàbrica, a l’hora d’anar a estudi, agafar la torna del pa negre o fer-ne tallar unes llesques, i ficar-ho a dins. Totes les companyes de la mare em feien festes.

  Emili Teixidor, Pa negre (Barcelona: Columna, 2003)

Tema de la setmana

Miscel·lània

Enllaços

Un comentari a “torna”

 1. Esteve Grau — Barcelona

  Fer torna” no és pas una expressió que jo faci servir, però l’he sentida uns quants cops i m’ha semblat útil en el sentit de “créixer”, “multiplicar-se”, “resultar més abundant” (en castellà, “cundir”).
  Només tinc aquests quatre tallets de botifarra que vaig fer ahir, però amb una mica d’arròs ja faran prou torna per menjar tots quatre.

  || 7. Fer torna o tornes: retre, produir; donar producte, augmentar; cast. cundir, dar de sí. Ab esperit de vi? Encara com no deyes ab vernís de munyeca, que fa més torna?, Vilanova Obres, vii, 152. «De vedella, no se’n pot comprar, que no fa torna»: vol dir que no convé comprar vedella perquè en coure’s es redueix de volum (Solsona, Cardona, Gironella).

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bocíqueixós -osa