toia f

Definició

Ram petit de flors. Especialment, el ram que, fins als anys quaranta, es rifava o se subhastava en cada sessió de ball, entre els nois, abans de començar el ball de rams o de ram.

Qui tenia la toia podia ballar aquest ball amb la noia que volgués.

A mi no me la regalaven mai, la toia.

En sentit figurat i col·loquialment, una toia és també una persona poc destra, mancada d’habilitat, sense nervi.

Han fitxat un futbolista que és una toia.

Aquests paletes, per fer escales són unes toies: no n’acaben cap de bé.

Etimologia

D’origen incert, potser del gascó toja, tojo, ‘ginesta, argelaga’, d’origen preromà.

Usos

  • La Julieta va venir expressament a la pastisseria a dir-me que, abans de rifar la toia, rifarien cafeteres; que ella ja les havia vistes: precioses, blanques, amb una taronja pintada, partida en dues meitats, que ensenyava els pinyols. Jo no tenia ganes d’anar a ballar, ni tenia ganes de sortir, perquè m’havia passat el dia despatxant dolços, i les puntes dels dits em feien mal de tant estrènyer cordills daurats i de tant fer nusos i agafadors. I perquè coneixia la Julieta, que a la nit no li venia de tres hores i tant li feia dormir com no dormir. Però em va fer seguir vulgues no vulgues, perquè jo era així, que patia si algú em demanava una cosa i havia de dir que no.

    Mercè Rodoreda, La plaça del Diamant, cap. I (1962)
  • Vaig dir a aquell noi que el meu promès feia de cuiner al Colón i va riure i em va dir que el planyia molt perquè al cap d’un any jo seria la seva senyora i la seva reina. I que ballaríem la toia a la plaça del Diamant.
       La meva reina, va dir.

    Mercè Rodoreda, La plaça del Diamant, cap. I (1962)

Tema de la setmana

La plaça del Diamant fa 50 anys

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estesaveça