tèquina f

Definició

Petita embarcació menorquina de fons pla i sense quilla.

La tèquina està indicada per a navegar en aigües somes.

Etimologia

D’origen incert, probablement d’una base àrab poc segura, täkna, o d’una pronúncia incorrecta d’un mot d’una vella arrel semítica taqan, viva en hebreu, com en la base del català antic i castellà tacany.

Usos

  • El meu germà i la meva cunyada els tractaven com a fills propis; els ensenyaven de nedar, de pescar, de navegar amb la tèquina, de caçar animals voladors i terrejants; es divertien amb les seves criaturades i els renyaven per les seves malcriadeses. En una paraula: els feien de pare i de mare, i sempre m’he admirat de la paciència i la tendresa amb què els suportaren durant sis o set estius, essent que no en tenien cap obligació i que estaven acostumats a la vida tranquil·la de la soledat i del silenci.

    Francesc de B. Moll, Els altres quaranta anys (1935-1974) (Palma: Moll, 1975), pàg. 84
  • El vaig poder manejar bé. La panxa la vaig cosir amb una agulla saquera i fil d’empalomar que vaig trobar a la coberta d’una tèquina avarada a la platja. Semblava un cuixot. A sa Caleta no hi havia ningú.

    Esperança Camps, Eclipsi (Alzira: Bromera, 2007)

Tema de la setmana

Embarcacions

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

galióbergantí