tenir de coll (un cert temps)

Definició

Tenir un termini.

Tens tres mesos de coll per a tornar-me la resposta.

Teníem pocs dies de coll per a pagar.

També s’usa amb altres verbs com ara donar, prendre’s, agafar, etc.

Els va donar dues setmanes de coll perquè desallotgessin l’edifici.

S’ha pres quinze dies de coll a canvi de les vacances que li deuen.

Usos

  • «No sigueu criatura, Santana. Cal alguna cosa més per treure un text amb cara i ulls en deu dies.» «No hi ha manera de convèncer-vos, doncs? Quant de temps us sembla que necessitaríeu?» «Si acceptava», vaig dir-li, «voldria un mes de coll. Un mes i el dret de canviar aquesta història de dalt a baix.» Ell s’hi agafà: «D’això ja us he dit que sí, podeu fer i desfer al vostre grat.»

    Manuel de Pedrolo, Cartes a Jones Street (1978)
  • En obrir la capsa de llumins, observes que tampoc no te’n resten gaires. També n’hauràs de comprar una capsa. Sortosament, has fet aquells seixanta cèntims suplementaris. Et decideixes a pensar en tot això, ara. Tens gairebé dos dies de coll per a procurar-te una altra petita quantitat per al tabac. El paquet que compraràs demà et durarà ben bé un dia i mig, dos dies si et guardes les puntes. Perquè no fumes més enllà de deu o dotze cigarretes cada dia.

    Manuel de Pedrolo, Elena de segona mà (1967)

Tema de la setmana

Enguany ha fet 100 anys del naixement de Manuel de Pedrolo (l’Aranyó, Segarra 1918-Barcelona 1990). Hem triat cinc mots trets de la seva obra amb l’ajuda de la rodamotaire convidada de la setmana, Ruth Iñigo Robles, que ens diu: «Estic llegint el cicle de novel·les Temps obert, i, com cada cop que m’endinso en la prosa de Pedrolo, he descobert paraules i expressions riquíssimes i plenes d’expressivitat que s’han perdut, no s’usen o no usem com mereixerien.»

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

espatllarajovar