llumí m

Definició

Petita tija de matèria combustible, que porta en un cap una mixtura inflamable per fregament sobre una superfície rugosa.

Fa col·lecció de capses de llumins.

Com que al soterrani no hi havia cap llum, havíem d’encendre llumins per veure’ns-hi.

També: misto, cerilla

Etimologia

Del sard lumínu, mateix significat, i aquest, de l’italià lumino, ‘llantió d’oli’; el mot procedeix del català de l’Alguer. Vegeu-ne més informació aquí.

Usos

 • Després, tingué un gest de  llegenda: amb una capsa de llumins a les mans, es dirigí als de fora i els digué:
     —Si intenteu entrar, calaré foc a tot!
     Per un moment, els cops a la porta van cessar. Però després reprengueren amb més força. Llavors, l’Apol·linar encengué un llumí i va llançar-lo damunt els encenalls. Una gran flama s’alçà  al voltant de donya Xabela i el foc va estendre’s amb rapidesa. Cremà la fusta, la roba, els ornaments del cadafal i avançà per tota cosa combustible, amb una avidesa d’insecte.

  Pere Calders, «La vetlla de donya Xabela», dins Gent de l’alta vall (1957)
 • Amb l’ampolla de petroli amagada dessota de l’americana, s’atansà al feix de fustes i cordes velles que hi havia a proa. Dissimuladament, regà amb el líquid combustible aquelles desferres, i hi llençà un llumí encès. La flama sorgí instantàniament, i en Moabet es posà a cridar forassenyadament. El timoner, en veure aquella flamarada, abandonà el seu lloc, cridant també:
     —Foc! Foc a bord!

  Josep M. Folch i Torres, La fortuna d’en Pere Virolet (1915)

Tema de la setmana

Enguany és l’Any Internacional de la Llum, un esdeveniment que va més enllà de la física i afecta també la llengua: què vol dir estar com un llum o veure bellumes? Aquests dies trobarem altres paraules i expressions relacionades amb la llum (o els llums). Després que la setmana passada veiéssim mots de l’alguerès, avui comencem la sèrie lluminosa amb una paraula que justament ens ha vingut de l’Alguer.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llamentalluminària