taulellet m

Definició

Rajola o taulell decorat i envernissat, generalment de forma quadrada, utilitzat per a cobrir parets; rajola de València.
També: taulell; manisa, maniseta

Usos

  • Encara no ho sabia, ja que era la primera vegada que el visitava, però els camps d’arròs que s’estenien a banda i banda del caminet eren de Lloris. Les propietats en arrossars de l’empresari eren de mil cent cinquanta-dues fanecades, per bé que, per arrodonir-ho, ell sempre deia que n’eren mil. L’extensió privada d’arrossars més gran de la comarca i, potser, del País Valencià. Per arribar-hi, José Luis Pérez hagué d’aturar-se a la població del Palmar, pedania de la ciutat que en un temps fou idíl·lica i ara era una barreja de restaurants i cases amb façanes de taulellets d’un gust dubtós.

    , Societat limitada (Alzira: Bromera, 2002)
  • Cal travessar una graella de carrers nous i amples que encara no tenen nom, en els quals es multipliquen els allargats edificis de la indústria dels taulellets, que és com en diuen aquí de les rajoles ceràmiques. D’aquí a uns dies hauré comprès que si a l’Alcalatén encara hi ha diners per organitzar festes majors, i en els bars dels petits pobles s’engega la cafetera cada matí, i hi ha joves que ja no abandonen les cases familiars de Figueroles, de Costur, de les Useres, és perquè cada dia poden venir a l’Alcora a treballar. De l’Alcora surten constantment camions enormes carregats de taulellets, cap arreu del món, i algú em dirà: «Estem enrajolant tot l’Àfrica».

    A peu per l’Alcalatén (Barcelona: La Campana, 1996), pàg. 18

Tema de la setmana

Les nits s’escurcen a mesura que ens acostem al solstici d’estiu… Alguns mots també es fan més petits del que eren originalment, tot i que curiosament quan disminueixen es fan més llargs, com vèiem la setmana passada amb la bajoqueta i el colpet. Aquests dies veurem uns quants diminutius més.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

colpetcortiol