tant li fa naps com cols

Definició

Ser indiferent.

A ell tant li fa naps com cols; amb tal que no l’amoïnin, tot ho troba bé.

A mi, tant em feia naps com cols i va decidir ell on aniríem de vacances.

També: tant li fa, tant li és

Amb naps i cols es formen expressions en què hom es refereix a diverses circumstàncies, possibilitats, etc., equivalents, sense especificar-les. Ara per naps, ara per cols, mai no treballa. Tan combatiu que era, i, ara, tant se li’n dona naps com cols. Per naps o per cols, no enllesteixo mai la feina abans de les deu.

Usos

 • M’imaginava aquesta etapa com el moment privilegiat en què per fi pots abandonar la fragmentació entre passat i futur: el futur ja no et tiba perquè ja hi ets; el passat es debilita perquè en tens tant que ja no dones l’abast a enyorar, el panorama de la nostàlgia és tan múltiple i caòtic que gairebé mareja, i escollir una sola cosa per trobar a faltar es fa tan difícil que prefereixes deixar-ho córrer. Sí, una edat avançada (millor sense xacres, però fins i tot amb elles) era, tal com ho veia, la gran ocasió per carregar-se de raó i posar els punts sobre les is sense por d’aigualir la festa a ningú i, després, quedar-se tan ample perquè tant se te’n dona naps com cols.

  Imma Monsó, Tot un caràcter (Barcelona: La Magrana, 2013)
 • El capellà té una veu impersonal i distant, freda com aquest matí i amb la pulcra seguretat del funcionari que executa un servei i prou, tant hi fa que siguin naps com cols. Deu tenir les lectures triades i un sermó a punt per a cada cerimònia. Ara comenta desganat el text de l’Evangeli on Jesús parla a la samaritana d’una aigua que treu la set per sempre i de la colla de marits que havia tingut aquella barjaula.

  Isidor Cònsul, Ànima de bolero (Barcelona: Empúries, 2009)

Tema de la setmana

Locucions i frases fetes amb aliments

Temes i etiquetes

4 comentaris a “tant li fa naps com cols”

 1. M. Cristina Balaguer Prunés — Manresa

  També hi ha l’expressió “que si naps, que si cols”.
  Exemples: No vull telefonar a aquella persona perquè sempre busca tres peus al gat, que si naps, que si cols.
  Mai ve el llauner, sempre busca excuses per no venir: que si naps que si cols.

  Respon
  • Xavier Luna-Batlle — Sant Cugat del V.

   Interessant l’ampliació dels naps i les cols. Però el significat no és el mateix: el primer és ‘indiferència’, ‘m’és igual una cosa que l’altra; el segon és ‘tot són excuses’. Les verdures tenen molt de suc.

   Respon
   • Carles Mas Garcia — Barcelona

    Al cançoner popular també hi ha naps i cols que penetren un acte sentit… i una imatge eròtica i sexual: “Les noies de Monistrol, nap i col, pugen a Montserrat, col i nap, a tocar la barba als frares, per a fer-los caritat”. La tonada imita una melodia gregoriana que deixa el to molt obert…

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

no haver sortit de l’oucara de pomes agres