ser un Judes

Definició

Ser un traïdor.

Hi ha moltes frases fetes que recullen aquest sentit de Judes: ser més dolent que Judes, ser fals o mentir com l’ànima de Judes, donar el bes de Judes (per referir-se a actes d’afecte o afalacs enganyosos), etc.

Etimologia

Del nom d’un dels dotze apòstols de Jesús, Judes Iscariot, que el va trair. Judes va acompanyar els fariseus fins a l’hort de Getsemaní on, segons que havien acordat, va besar Jesús perquè el poguessin identificar i capturar.

Usos

 • L’expressió «és un Judes» indica l’extensa popularitat d’aquest apòstol com a «dolent de la pel·lícula». I ara aquest símbol de la traïció pot quedar destruït. Naturalment, no seré jo qui afirmi o negui el valor d’un descobriment com el que s’ha fet públic. Però he anat a llegir les ratlles que dedica Salvador Alsius a la figura de Judes al seu llibre Hem perdut l’oremus —petita enciclopèdia de la cultura catòlica— i m’he endut una sorpresa quan hi he llegit: «Jesús li va pronosticar privadament que seria ell qui el vendria». Més que un Judes traïdor, es podria pensar —com ara s’afirma— en un Judes «complidor» d’allò que se li havia demanat.

  Josep M. Espinàs, «Parlarem ara del bon Judes?» (El Periódico de Catalunya, 12 d’abril del 2006)
 • —M’hauries de donar una resposta, Juan.
     Ara ja m’han donat el premi, ¿i si no retirara la candidatura? Seria interessant veure la seua reacció.
     Pérez es fregà les mans i va mirar de nou el rellotge.
     —Supose que em doneu el premi a canvi que retire la candidatura —Pérez es va arraulir una mica més. Féu una calada. Lloris volia sentir-lo negar, com un Judes, però no hi hagué resposta—. Està bé, la retire.

  Ferran Torrent, Societat limitada (Alzira: Bromera, 2002)

Tema de la setmana

Expressions tretes dels evangelis que han passat al llenguatge comú 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

anar d'Herodes a Pilatanar-li a algú la processó per dins