ser un do-me’n do-me’n

Definició

Ser una cosa que es gasta o consumeix amb molta facilitat; ser una cosa molt profitosa o productiva.

La llenya menuda és un do-me’n do-me’n; ja en pots tirar al foc que crema de seguida.

Aquestes galetes de mantega són un do-me’n do-me’n. Em farien mal de tantes com en menjaria.

També: ser un dona-me’n, dona-me’n

—Aquest matí hem anat a pescar.
—I com us ha anat?
—Molt bé. Ha estat un dona-me’n dona-me’n!

 

‘Do’ de ‘dar’

Do és una forma del verb dar, ‘donar’, usat encara en algunes comarques, tot i que segurament en retrocés: Ei, em vols dar això; do’m l’escombra; si no li dessis gormanderies, creuria més; li hauria dat l’ànima, de tant que l’estimava; què em daries, què em daràs, tu que no feies ni fas; no t’ho donc si no m’ho demanes; li dem més que no es guanya; suara he vist que li daves un duro.

Usos

  • [A l’Alemanya dels anys vint] El marc anava implacablement baixant. Abans de dinar canviava el petit bitllet; quan acabava els marcs tornava a canviar. Hi havia cases que no tancaven mai. I cada vegada us donaven més diners. Era un do-me’n, do-me’n prodigiós, misteriós, fenomenal.

    Josep Pla, «La inflació alemanya», dins Notes disperses (Barcelona: Destino, 1969), pàg. 439
  • En aquells temps, en tota missa que hi assistia el rei, el virrei o algun príncep (o infanta, entenc), els sermons es pronunciaven en castellà. Davant de tan altes autoritats, acostumava a predicar el bisbe, sempre en castellà, o alguna estrella de l’homilètica procedent de Castella, i excusin el paraulot. Els catalans més senzills i planers també ho volen, no volen quedar com uns ases. El castellà és un do-me’n do-me’n.

    Enric Gomà, El castellà, la llengua del costat (Barcelona: Pòrtic, 2020), pàg. 106

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de RodaMots, que en tenim més que un foc no en cremaria. El d’avui ens l’ha proposat la Núria Caballeria, de Sabadell.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “ser un do-me’n do-me’n”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

procrastinacióesmorteir