esmorteir v

Definició

Fer menys viva una cosa, menys intensa o violenta.

Sort va tenir que el capell dur va esmorteir el cop; si no, li baden el cap.

Esmorteir la violència d’un cop.

Esmorteir l’esclat de la llum.

Els sorolls arribaven esmorteïts.

Etimologia

D’esmortir, ‘deixar com mort’, ‘perdre els sentits’, de mort, del llatí mortuus, -a, -um, participi de mori, ‘morir’. Més mots de la mateixa família són amortitzar, mortalla, somort, mortificar i immortal.

Usos

  • Aquesta vegada la decisió havia sigut fàcil: era un color semblant al de la porta d’entrada de la casa on havia viscut quan la mare vivia. I era un color senzill, tranquil i evocador de placideses, de solituds plenes de pau, de l’alegria esmorteïda que devia agombolar els morts dins del taüt.

    Antònia Carré-Pons, Com s’esbrava la mala llet (Barcelona: Club Editor, 2018), pàg. 115
  • Quan el cinema va començar a principis del segle XX, la intenció de la música durant les projeccions no era emocionar els espectadors. No. La música es va introduir a les sales amb una finalitat molt més pràctica: esmorteir el soroll dels projectors. Durant aquells anys hi havia un piano i un pianista a cada sala de projecció, preparats per tocar ben fort i silenciar el molest sotragueig d’aquells vells projectors.

    Ramon Gener, Si Beethoven pogués escoltar-me (Barcelona: Ara Llibres, 2014), pàg. 23

Tema de la setmana

Mots suggerits pels subscriptors de RodaMots. El d’avui és una proposta de Maria D.G., de Barcelona, que ens va fer arribar aquesta frase de Kafka a la platja, de Haruki Murakami: «El terra és cobert de brolla i de falgueres, que sembla que xuclin la llum esmorteïda amb tota la força de què són capaces» (traducció d’Albert Nolla).

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “esmorteir”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ser un do-me’n do-me’nadiu