sense dir ase ni bèstia loc adv

Definició

Sense saludar, sense proferir cap paraula.

Va entrar a la sala sense dir ase ni bèstia; semblava realment empipat.

També: sense dir ni ase ni bèstia

Etimologia de sense

Variant de sens (del llatí sĭne, mateix significat, que en català antic donà sen), per un fenomen de fonètica sintàctica (sens enteniment) i falsa interpretació sil·làbica (sense’nteniment).

Usos

  • Vaig haver de morir-me per saber si m’estimaven. En vida, mai no vaig ser gaire popular, i això em va crear un problema que vaig combatre amb molta disciplina i poc èxit. A casa, si jo no iniciava la conversa, ni els fills ni la dona no sentien la necessitat de dir-me ase ni bèstia més enllà dels comentaris estrictament funcionals. A la feina, quan em posava malalt, ningú no em trobava a faltar. Per això no em van sorprendre les reaccions que va produir la meva mort.

    Sergi Pàmies, «L’altra vida», dins Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006), pàg. 121
  • La Cecília es va atrevir a preguntar com s’ho farien per representar algunes escenes clau, o quins actors contractarien, però des de l’editorial li van fer entendre que l’únic que havia de fer ella era celebrar que algú volgués dramatitzar el seu llibre, cobrar el contracte paupèrrim que li corresponia per la cessió dels drets, i esperar a veure el resultat sobre els escenaris, sense dir ni ase ni bèstia. Així ho va fer.

    Laia Fàbregas, Dies de cel groc (Badalona: Ara Llibres, 2013)

Tema de la setmana

Quan els demanen de contribuir a una bona causa, molts s’estimen més esquitllar-se’n sense dir ni ase ni bèstia. Hi ha dues maneres de contribuir a RodaMots: durant tot l’any, enviant-hi suggeriments com el d’avui, que és de Ramon Majoral, i durant els arreplecs de virolla (mireu que només els fem molt de tard en tard), enviant-hi calerons per contribuir que els mots continuïn rodant una bona temporada més. Qualsevol aportació és ben rebuda. I si la feu de 12 euros o mes, podeu triar un llibre de regal a canvi.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “sense dir ase ni bèstia”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xerano fer ni pols ni remolí