semblant m

Definició

1  Persona o cosa de la mateixa espècie que una altra.

L’home ha de respectar els seus semblants. Engendrar un arbre, amb la seva llavor, un seu semblant.

2  Cara, especialment en tant que revela l’estat de salut o d’ànim de la persona.

Avui fa millor semblant que ahir.

Etimologia

De semblar, del llatí tardà similare, ‘ser semblant’, del llatí similis, ‘semblant’. Més mots de la mateixa família són símil, dissimular, simulació, assimilar i dissemblant.

Usos

  • La substància literària creix en proporció geomètrica, mentre que la població llegidora només creix en proporció aritmètica. I així com és possible fixar un programa de llibres que s’han de llegir un dia o un altre de la nostra vida, no hi ha manera de fixar el programa dels llibres de la lectura dels quals hem de preservar els nostres semblants.

    Alexandre Plana, «Petit assaig d’estratègia i de tàctica contra la mala literatura» (Revista Nova, núm. 2, 18 d’abril del 1914)
  • Podem observar la manca de moviments, la no expressivitat del rostre i el color pàl·lid de la pell. Fins i tot quan una persona ha lluitat durant molt de temps amb una malaltia, en morir és habitual que qui la coneixia digui que li veu el semblant relaxat, tranquil i amb una aparença més jove.

    Xusa Serra, I jo, també em moriré? (Barcelona: Columna, 2014)

Tema de la setmana

Gerundis que s’han convertit en noms

Enllaços

Un comentari a “semblant”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rompentjaient