Definició
Figura o ninot lleuger que porta un pes a la base i que, desviat de la seva posició vertical, torna a posar-se dret per l’acció del pes addicional.
Un saltamartí també és un llagost o llagosta de color verd. I El Saltamartí fou un periòdic satíric en valencià publicat a València entre el 1860 i el 1883, amb aquesta capçalera: «Periódic de… tot lo que se presenta per davant. Casi gratis p’als suscritors de “La Opinión”. Pagant p’al que no eu siga.»
Usos
Si alguna cosa ha caracteritzat la vida del català és la seva resiliència. Resiliència? Si agafeu el diccionari, trobareu que la resiliència és la «resistència que presenten els sòlids al trencament per xoc». De l’enginyeria mecànica el concepte ha saltat a la psicologia i es pot definir com l’aptitud per a afrontar amb èxit una situació d’estrès intens i per adaptar-se positivament a les circumstàncies desfavorables que se’n deriven. Si això de la resiliència us sembla massa rebuscat a aquestes alçades del llibre, penseu en un saltamartí, aquest ninot que tots hem tingut a casa de petits —i que alguns, ves per on, anomenàvem «tentetieso». El català no és una llengua pijama, com deia l’internauta ocurrent, sinó una llengua saltamartí, ve’t-ho aquí. O una llengua tossut, que és un sinònim de saltamartí. És a dir, una llengua tossuda, obstinada en la seva pervivència.
Albert Branchadell, L’aventura del català. De les «Homilies d’Organyà» al nou Estatut (Barcelona: L’Esfera dels Llibres, 2006), pàg. 183
Tema de la setmana
Benvinguts, passeu, passeu… Ahir la web de RodaMots va rebre el visitant núm. 200.000 d’ençà que la vam remodelar fa un parell d’anys. Per celebrar-ho, avui no us enviem un mot sinó dos pel preu d’un: resiliència i saltamartí. Aquest darrer és un suggeriment de Hanns Ammann, de Barcelona, que es pensava que aquests ninots s’anomenaven gínjols perquè solen pintar-los amb una cara d’estar més contents que uns ídems. Recordeu que és aquest, el tema de la setmana: suggeriments que ens feu els subscriptors. Si voleu proposar algun mot o tema, podeu fer-ho escrivint-nos a mots@rodamots.com; si ens dieu d’on sou, encara millor, i si al damunt en teniu algun exemple d’ús, xalarem d’allò més. Qui s’hi anima?