sabatot adj i m

Definició

Beneit, curt d’enteniment, ignorant.

Aquest gos és un sabatot, ni tan sols borda quan s’acosta un desconegut a la tanca.

És un xic sabatot, mira l’edat que té i encara no ha après a llegir.

També té el sentit de matusser, graponer.

L’astròleg que feia l’horòscop era un sabatot: no n’encertava ni una!

També: sabata, sabatasses

També s’usa la locució com un sabatot, que un[s] sabatot[s]: Era un mentider més ase que un sabatot.

En sentit literal, un sabatot és una sabata vella o dolenta.

Etimologia

De sabata, d’origen incert; malgrat de ser un mot comú en la majoria de llengües romàniques i d’altres de no romàniques (eslaves, turc, àrab, persa), no s’hi veu relació etimològica entre elles.

Usos

 • Nosaltres sabíem que el bufet era a casa seva i que el bufet era ell. No ens consta que mai arribés a tenir un sol client, i estàvem convençuts que mai no el tindria, perquè era més ruc que un sabatot i molt probablement els apunts que havia aconseguit memoritzar per treure’s la carrera eren els únics papers que havia llegit a la vida. No obstant això, amortitzava el despatx i la carrera a base de posar denúncies per qualsevol futilesa.

  Imma Monsó, La dona veloç (Barcelona: Planeta, 2012)
 • Això no és res comparat amb el seu únic descobriment purament físic: l’anomenat Efecte Edison, sense el qual avui dia no tindríem ni ràdio ni televisió ni pràcticament res electrònic. I és curiós que vingui d’un home que treia molt males notes a l’escola. Igual com passava a altres eminències: Einstein, Newton o Pasteur. Es veu que l’escola és tan dolenta per als sabatots com per a les llumeneres.

  Jaume Nolla, Senyor Marcel·lí, no ’nem bé (Barcelona/Manresa: Angle, 2007), pàg. 17

Tema de la setmana

Què ho fa que hi ha tants insults amb -ot? Carallot, tabalot, taral·lirot, estaquirot, borinot… Com que això de dir penjaments dels altres és un esport que practiquem sovint, aquesta setmana us en proposem uns quants per ampliar el vostre repertori.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “sabatot”

 1. Carles Rocher — La Safor

  Diguem: “quin sabater!”, a la persona que erra molt en la seua professió. I en el joc de pilota valenciana, si un del dos equips no fa cap joc, diguem: partida sabatera.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cullerotximple