rossejar v

Definició

1  Tornar-se o ser més o menys ros.

Aquest nen de petit rossejava. L’arròs ja rosseja. Els camps d’ordi rossejaven sota el sol d’agost.

2  Coure o torrar una cosa fent que adquireixi un to més o menys ros.

T’ensenyaré a rossejar els fideus perquè et surtin com a l’àvia.

Etimologia

De ros, del llatí ros, roris, mateix significat, usat com a neutre, igual que altres mots monosíl·labs, cosa que explica la conservació de la forma ros a l’acusatiu.

Usos

  • Les cases eren totes masies, amb teulat, amb paller, amb pou, amb era, amb celler. En el pla de la muntanya hi creixia, verdejava i rossejava el blat; el millor i més famós de la contrada. Cada espiga un llonguet. Els seus habitants no tenien cap interès a conèixer el futur. No havien consultat mai els morts, ni s’havien fet llegir mai les ratlles de la mà, ni s’havien fet tirar les cartes. No els calia.

    Mercè Rodoreda, «Viatge al poble de les dues roses», dins Viatges i flors (1980)
  • Totes les coses que tenen vida són com les persones: hi ha coses que els agraden i altres gens. Tot encara és molt verd, però veig algun ordi que ja rosseja. L’espiga es comença de decantar, com es pot decantar un sentiment. Si no hi ha cap desgràcia, hi haurà una bona collita. Excel·lent notícia.

    Josep Pla, Notes del capvesprol (1979)

Tema de la setmana

Verbs amb el sufix -ejar

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

taral·larejartrafeguejar