romana f

Definició

romanaBalança rudimentària de braços desiguals, en què el cos que es pesa es col·loca a l’extrem del braç menor i s’equilibra amb un pes que es fa córrer al llarg del braç major.

Etimologia

D’origen incert, probablement del llatí tardà o vulgar (libra) romana, ‘(balança) de Roma’, anomenada abans libra campana, ‘balança de la Campània’, que resultava equívoc per homonímia amb campana.

Usos

  • És evident que quan un parla com a portaveu del Govern ha de sospesar, i fins i tot pesar, les paraules. I pesar les paraules vol dir agafar-les una per una i posar-les en una romana, en unes balances, i pesar a veure quin pes tenen abans de dir-les…

    Joaquim Nadal al programa de TV3 Caçadors de paraules, amb Roger de Gràcia
  • La feina del veremar, la dirigia cada any Silvestre. Aquell home benemèrit coneixia la ciència i la pràctica del vi i era precís i exacte com una romana, la clàssica balança del temps de Virgili, considerada la més segura i la menys estafadora de totes les balances.

    Josep M. de Sagarra, Memòries (Barcelona: Aedos, 1964, 2a ed. [1954]), pàg. 250

Tema de la setmana

Romanívola

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “romana”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

romancejartots els camins van a Roma