roig, roja adj i m i f

Definició

Que té una ideologia d’esquerra o és considerat políticament com revolucionari; s’aplica especialment als socialistes i comunistes.

La definició d’aquest mot al Diccionari català valencià balear d’A.M. Alcover i F. de B. Moll fa: «Pertanyent a un partit d’esquerra, d’oposició a la monarquia (en el segle XIX) o d’orientació marxista (en el segle XX)».

Usos

  • A Xàtiva, quan érem infants, entre els sis i els deu anys, ens feien anar a la «doctrina cristiana» alguns dies de la setmana, després de les hores d’escola. Entre els nostres pares quasi ningú no anava a missa. Es consideraven, i eren considerats, tots, rojos. Ells no s’hi oposaven, que anéssim a la «dotrina», que és com ho anomenàvem —amb la pèrdua de la c—, perquè, m’ho penso ara, era una manera de no tenir-nos a casa ni jugant pels carrers.

    Raimon, Les hores guanyades (Barcelona: Edicions 62, 1983), pàg. 49
  • Per a eixir de dubtes d’aquella acusació li ho preguntàrem directament a Vicent Sala, si el seu avi havia sigut roig. Ell ho va negar. No el vam creure i férem pinya contra ell i l’acusàrem de mentider. Ens enganxàrem a brega, tots contra Vicent Sala. Quan se’n va poder escapolir, va fugir cap a la serra, plorant i cridant que el seu avi no havia sigut roig ni traïdor a la pàtria…
       Potser aquell mateix dia, potser l’endemà, amb els ànims aquietats, tornàrem a fer rogle. «Si voleu —va dir Vicent Sala—, un de vosaltres que m’acompanye i li ho preguntarem a ma iaia Conxeta». Em va tocar haver-lo d’acompanyar en aquella ambaixada d’inquisidors.
       Entràrem a ca l’àvia de Vicent Sala amprats i esporuguits. Travessàrem per davant l’aparador, vora la fotografia i l’animeta encesa. En acaràrem amb Conxeta Morell, dona corpulenta, perennement endolada, eixuta d’expressions. Li vam amollar l’entremetedora pregunta. Ella ens va respondre, lenta, assaonada, sense recança: «De rojos, de blaus i d’ases, n’hi ha per totes les cases…».

    Toni Cucarella, Els camps dels vençuts (Barcelona: Columna, 2002)

Tema de la setmana

Colors que fan mots nous

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

grisblanc i negre