repixar v

Definició

1  Deixar traspuar, escapar, la humitat a gotes, a regalims.

2  Plovisquejar.

Etimologia

De pixar, d’origen onomatopeic. Amb aquest verb tenim les expressions pixar-se de riure, pixar aigua beneita i pixar fora de test.

Usos

  • Allò que fa singular o «intraduïble» aquest verb és que, tot i no ésser apte per a registres formals, té un significat molt concret. Com ens il·lustra el diccionari Alcover-Moll, si una aixeta repixa vol dir que deixa sortir gotes o un raig d’aigua, tot i estar tancada. Si un càntir repixa és que degota, generalment per sota el broc, i no va bé per a beure. Quan repixen les teules deixen caure l’aigua de pluja abans no s’escorri cap a les teules més baixes. També pot repixar una cafetera, com deia un usuari de Twitter:

    L’Oroley al matí és màgia, però la pregunta és… algú sap per què màgicament totes les Oroley repixen? És per ajudar a despertar-se també? (@Xmadico).

    I fins i tot un bolígraf pot repixar:

    Recordo els primers bolígrafs. Repixaven, i dipositaven boletes de tinta que s’acumulaven en un punt (Màrius Serra).

    Jordi Badia i Pujol, No val a badar. Més de cent mots catalans intraduïbles (Barcelona: Rosa dels Vents, 2023), pàg. 287

Tema de la setmana

Mots que trobem a No val a badar. Més de cent mots catalans intraduïbles, de Jordi Badia i Pujol (Rosa dels Vents, 2023): «Un llibre que ens fa guanyar autoestima, perquè ens presenta un vocabulari viu i ric que ens convé refrescar», segons Xavier Graset.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “repixar”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gensplànyer