pixar fora de test

Definició

Parlar sense raó, fugir de la qüestió, dir disbarats, respondre fora de propòsit.

Ara pixa fora de test, el que comenta no té res a veure amb el que deia abans.

En aquesta qüestió ha pixat fora de test; tot el que ell al·lega no té cap relació amb el cas i ofèn molta gent.

Etimologia de test

Del llatí tĕstu (neutre indeclinable), ‘tapadora o vas de terrissa’, en català medieval ‘crani’, de la família de testa.

Usos

  • Si la primera senyora Appleton sabia quan havia de callar sense necessitat que el senyor Appleton li piqués l’ullet o li propinés una coça per sota la taula, la segona senyora Appleton era experta en l’art de pixar fora de test en els moments més inoportuns.

    Teresa Solana, Matèria grisa (Barcelona: Ara Llibres, 2017)
  • Quan un traductor del Principat recorre a formes verbals o lèxiques de la varietat occidental (o balear) per marcar un nivell de llenguatge més rural o dialectal, pixa, al meu entendre, molt fora de test, i de text, perquè confon registres i models de llengua, a més de barrejar les marques lingüístiques socials amb les territorials.

    Enric Sòria, «De la traducció al País Valencià. Un model i uns quants problemes», dins En el curs del temps. Un itinerari a través de vuit-cents anys de literatura catalana (Palma: Moll, 2010)

Tema de la setmana

Ens pixàvem tant de riure que vam pixar fora de test

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pixar-se de riuretorratxa